Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kutia z bakaliami"
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 29
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 25
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 65
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 29
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 25
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 65
Składniki
Pszenicę przebierz, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3–4 godziny). Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Mak opłucz, zalej zimną wodą, do prowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut, zdejmij z ognia. Kiedy mak wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z pszenicą.
Rodzynki przebierz, orzechy i migdały grubo posiekaj, a suszone owoce potnij na kawałeczki. Miód włóż do garnka, rozpuść, podgrzewając. Płynną masę wymieszaj z cukrem pudrem oraz aromatem migdałowym. Mieszanką zalej mak i pszenicę.
Dodaj bakalie. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj, np. skórką pomarańczy.Źródło: Tina