Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kutia tradycyjna"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Składniki
Pszenicę opłucz na sicie, zalej w garnku gorącą wodą i odstaw na kilka godzin. Następnie ugotuj ją do miękkości (ok. 3 godziny) i przelej zimną wodą.
W rondelku podgrzej mleko. Wrzuć do niego mak i doprowadź do wrzenia. Odstaw go na około 2 godziny, żeby dobrze nasiąkł. Nadmiar mleka odlej, a mak zmiel dwukrotnie przez maszynkę.
Dodaj namoczone wcześniej rodzynki, posiekane bakalie oraz miękką pszenicę. Zalej całość płynnym miodem i wymieszaj.
Ze sparzonej skórki pomarańczy wytnij gwiazdki. Ułóż je na wierzchu kutii razem z żurawiną.Źródło: Telemax