Kutia orkiszowa

Kutia orkiszowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Okawrosole
To mój debiut jeśli chodzi o to danie, zrobiłam ją w wydaniu z orkiszem. Polecam!

Składniki

  • 0,5 kg orkiszu
  • 0,5 kg maku- ja kupiłam taki nie do mielenia samemu, a taki co jest gotowy po zalaniu gorącym mlekiem i zamieszaniu
  • 0,5 kg miodu
  • po 0,5 szklanki: rodzynek, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 400 ml słodkiej śmietanki

Przygotowanie

  1. Orkisz zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie zlej wodę, przełóż go do garnka, zalej nową wodą i gotuj do jego miękkości

  2. Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce, lub jak mój, zalej gorącym mlekiem i chwilę zagotuj razem ( wg przepisu na opakowaniu na maku)

  3. Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.

  4. Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 25 grudnia 2017
Po wczorajszych "szaleństwach" przy stole, dziś lekki post ;)
Taką kutię, to na jutro sobie... Czytaj całość »
Po wczorajszych "szaleństwach" przy stole, dziś lekki post ;)
Taką kutię, to na jutro sobie zostawię, bo wszystko, co pyszne, trzeba długo celebrować xD
Okawrosole 25 grudnia 2017
Pierwszy raz robiłam kutię :)
Nevermore 25 grudnia 2017
Zawsze jest "ten" pierwszy raz ;)
Kutia zawsze dobra, nawet ta robiona po raz pierwszy xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg orkiszu
  • 0,5 kg maku- ja kupiłam taki nie do mielenia samemu, a taki co jest gotowy po zalaniu gorącym mlekiem i zamieszaniu
  • 0,5 kg miodu
  • po 0,5 szklanki: rodzynek, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 400 ml słodkiej śmietanki
Składniki