Kutia.

Kutia.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Na świątecznym stole nie może zabrakąć kuti,u mnie jest co roku,bardzo lubimy. Podam przepis w moim wykonaniu Kutia jest płynna, taka jaką robili moi rodzice ,musi być dobrze schłodzona,wtedy najlepiej smakuje.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • pszenica łuskana 20dkg
  • mak 25dkg lub masa makowa
  • Orzechy włoskie 2 szkl
  • rodzynki 15dkg
  • skórka pomarańczowa szklanka
  • olejek migdałowy
  • miód szklanka
  • cukier do smaku
  • daktyle kilka sztuk

Przygotowanie

  1. Pszenice dobrze wypłukać ,gotować do jej miękkości około 35min.Nie może być rozgotowana,trzeba pilnować.

    Mak zalać mlekiem by był tylko lekko przykryty i pogotować 7-10min.

    Zmielić dwa razy i dać do naczynia w którym będziemy robić kutię.

    Dodać rodzynki,pokrojoną skórkę pomarańczową,pokrojone orzechy,daktyle , oraz miód i olejek migdałowy.
    Dolać przegotowaną ale zimną wodę.Wody tyle by kutia była przykryta.
    Ja cukru nie dodaję ,dla nas jest wystarczająco słodka.
    Jeśli Wam będzie mało słodka to dodajcie miodu lub cukier do swojego smaku.
    Zostawić w chłodnym miejscu by wszystkie smaki przeszły.



    Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (27)

Nevermore 14 grudnia 2018
Kutia musowo musi być na stole, u nas bardziej gęsta konsystencja, ale smak taki sam :)
Pyszna słodkość :D
fafiatko 14 grudnia 2018
O nie! to jest danie, ktore trzeba bylo zjesc zanim mozna bylo sie dobrac do karpia!kiedys lubilam :)
kuchmariola63 15 grudnia 2018
Muszę kiedyś spróbować kutii, nigdy nie jadłam jej.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pszenica łuskana 20dkg
  • mak 25dkg lub masa makowa
  • Orzechy włoskie 2 szkl
  • rodzynki 15dkg
  • skórka pomarańczowa szklanka
  • olejek migdałowy
  • miód szklanka
  • cukier do smaku
  • daktyle kilka sztuk
Składniki