kutia

kutia
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ines
tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej

Składniki

  • pszenica łuskana 0,5 kg
  • mak ok. 40 dkg
  • rodzynki ok. 20 dkg
  • orzechy włoskie ok. 50 dkg
  • orzechy laskowe ok. 15 dkg
  • migdały bez skórki ok. 15 dkg
  • skórka pomarańczowa ok. 10 dkg (najlepsza z przepisu https://smaker.pl/kucharz-goramarcina1 )
  • miód ok. 1 szklanka
  • aromat migdałowy ok. 1 łyżeczka
  • aromat rumowy (lub rum)
  • mleko ok. 1 szklanka (do sparzenia maku)

Przygotowanie

  1. Pszenicę zalać zimną wodą i zostawić na noc, rodzynki zalać gorącą wodą z aromatem rumowym lub rumem i również zostawić na noc.

  2. Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na ok. godzinę, po tym czasie odcedzić i zmielić, dodać do niego łyżkę miodu i aromat migdałowy.
    Orzechy posiekać, sparzyć w gorącej wodzie (ok. 5 minut). Odcedzić orzechy i rodzynki, odlać wodę z pszenicy, przepłukać ją i gotować do miękkości (u mnie gotowała się niecałą godzinę więc najlepiej sprawdzać).

  3. Do dużego garnka wrzucić orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i cały czas mieszając podgrzać tak aby miód się rozpuścił i pokrył bakalie. Odstawić do wystudzenia.

  4. Do bakalii dodać mak i dobrze wymieszać.

  5. Dodać wystudzoną pszenicę i dokładnie wymieszać.
    Ma być świątecznie i słodko dlatego można jeszcze dodać miodu i innych bakalii (do mojej dodałam jeszcze namoczone wcześniej daktyle).

Komentarze do przepisu (4)

gumisie13 31 grudnia 2014
Pierwszy raz w życiu robiłam kutię i z Pani przepisu wyszła nieziemsko!!!! Naprawdę przepyszna, dziękuję za... Czytaj całość »
Pierwszy raz w życiu robiłam kutię i z Pani przepisu wyszła nieziemsko!!!! Naprawdę przepyszna, dziękuję za wspaniały przepis :)
ines 27 maja 2017
bardzo mnie to cieszy :)
gumisie13 20 grudnia 2018
W tym roku też będę robiła - jak co roku :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pszenica łuskana 0,5 kg
  • mak ok. 40 dkg
  • rodzynki ok. 20 dkg
  • orzechy włoskie ok. 50 dkg
  • orzechy laskowe ok. 15 dkg
  • migdały bez skórki ok. 15 dkg
  • skórka pomarańczowa ok. 10 dkg (najlepsza z przepisu https://smaker.pl/kucharz-goramarcina1 )
  • miód ok. 1 szklanka
  • aromat migdałowy ok. 1 łyżeczka
  • aromat rumowy (lub rum)
  • mleko ok. 1 szklanka (do sparzenia maku)
Składniki