Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kulki z rodzynkami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 614
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 165
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 219
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 614
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 165
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 219
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Składniki
Rodzynki moczyć we wrzątku przez ok. 15 min, odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć do kubka, skropić alkoholem.
Masło roztopić, wystudzić. Mleko podgrzać. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, szczyptą soli, masłem, mąką. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, dodać rodzynki, jeszcze raz zagnieść, przykryć ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować kulki (najprościej łyżką), otoczyć w mące, smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu, osuszyć na ręczniku papierowym, obficie posypać cukrem pudrem.
Jeśli kulki będą jadły dzieci, absolutnie nie mocz rodzynek w alkoholu. Zalej je tylko wrzątkiem na kwadrans i starannie odcedź.Źródło: Twoje Imperium