Kulki Rafaello

Kulki Rafaello
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Kulki Rafaello to wyśmienity smakołyk inspirowany popularnymi pralinkami. Jest to deser który obłędnie smakuje, szybko się robi i błyskawicznie znika z talerza. Masa przygotowana jest z masła, mleka w proszku, mleka skondensowanego słodzonego oraz wiórków kokosowych. W środku każdej kuleczki znajduje się orzech laskowy, opcjonalnie migdał.

Składniki

  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g mleka w proszku ( nie granulowanego)
  • 200 g wiórków kokosowych + 50 g do obtoczenia kulek
  • 25 sztuk obranych ze skórki orzechów laskowych lub migdałów

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy mleko skondensowane, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko w proszku i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do masy wsypujemy 200 g wiórków kokosowych i wszystko starannie mieszamy łyżką ( masa powinna być bardzo gęsta i twarda ). Tak przygotowaną masę wstawiamy na 30 minut do lodówki.

  2. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, do środka wkładamy jeden cały orzech laskowy lub migdał. Gotowe kuleczki obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kulki przechowujemy w lodówce.

Składniki
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g mleka w proszku ( nie granulowanego)
  • 200 g wiórków kokosowych + 50 g do obtoczenia kulek
  • 25 sztuk obranych ze skórki orzechów laskowych lub migdałów
Składniki