Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Sezam prażę na patelni. Należy uważać, aby się nie przypalił, ponieważ chałwa będzie gorzka. Uprażony i wystudzony sezam mielę do konsystencji proszku (wtedy do zlepienia będę potrzebować trochę więcej miodu) lub do konsystencji pasty (w tym przypadku ilość miodu mogę dopasować do własnych potrzeb). Do zmielonego sezamu dodaję cukier waniliowy i miód i całość zagniatam. Z powstałej pasty formuję kulki, które mogę otoczyć w prażonym sezamie, polać delikatnie czekoladą lub zostawić bez niczego. Kulki chałwowe gotowe. Smacznego :)