Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kuleczki z ciecierzycy"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5553
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 375
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 82
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5553
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 375
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 82
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku, przepłukujemy wodą, odstawiamy, żeby się osuszyła. Cebule, czosnek, pietruszkę, papryczkę chili i kolendrę drobno siekamy. Odrobinę czosnku i kolendry odkładamy – doprawiamy nimi sos jogurtowy.
Ciecierzycę dokładnie rozgniatamy widelcem albo miksujemy blenderem. Dodajemy cebulę, czosnek, świeże zioła, majeranek, chili, mąkę, bułkę tartą, żółtko, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości kulki. Smażymy je w dobrze rozgrzanym głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Kuleczki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i układamy na talerzu.
Do jogurtu dodajemy odłożone wcześniej czosnek i kolendrę, a także 2 łyżeczki octu, pieprz i sól, dokładnie mieszamy. Sos przekładamy do miseczek i podajemy z kuleczkami z ciecierzycy.
Wartość odżywcza porcji 380 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia