Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kuleczki z botwinką i ricottą w pomidorach"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20989
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20989
Składniki
Sparz pomidory wrzątkiem. Ostudź, obierz ze skóry i wykrój środki. Lekko zmiksuj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, dodaj pomidory. Dopraw do smaku i duś 15 minut.
Rozgrzej na patelni masło, wrzuć posiekaną cebulę i smaż ok. 12 minut. Dodaj liście botwinki i poczekaj, aż woda odparuje. Odlej nadmiar płynu i posiekaj botwinę. Wymieszaj w misce rozdrobnione liście, ricottę, parmezan, jajko, żółtko i mąkę. Dopraw do smaku. Z masy formuj kuleczki. Obtocz je w mące. Wrzucaj na gotującą się wodę. Wyciągnij, kiedy wypłyną na powierzchnię, i osusz na papierowym ręczniku.
Rozłóż na dnie dużego naczynia sos pomidorowy, a na nim rozmieść kuleczki. Całość posyp oregano i skrop oliwą.
Jak to zrobić?
Pozbycie się pestek. Najpierw sparz pomidory i obierz ze skórki. Przekrój i łyżką wyjmij miękki środek z pestkami.Źródło: Olivia