Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały mi różne ciastka, część połamanych więc postanowiłam zrobić takie oto kuleczki bakaliowe. Kiedyś takie kuleczki robiła moja babcia.
wałek, papier do pieczenia lub folia, garnek do rozpuszczenia czekolady,
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 632
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 632
Składniki
Sposób wykonania; Kawałki połamanych suchych różnorodnych ciastek zwinąć w papier lub folię i wałkiem rozgnieść na miał, grysik. Powstały grysik dokładnie wymieszać z rozpuszczoną polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną dodając do masy różne bakalie, kawałki orzechów włoskich, łyżkę konfitury śliwkowej. Wszystko razem wymieszać, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze albo większe jak ja to zrobiłam. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych wymieszanych z kakao. Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki na 2 godziny. Czas przygotowania 30 min + chłodzenie w lodówce.