Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kulebiak z kminkową nutką"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 137
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 207
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 154
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 137
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 207
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 154
Składniki
Renata Pyzik z Tarnogóry
Suszone grzyby moczę przez noc. Następnego dnia gotuję je 15 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Miękkie grzybki odcedzam, drobno kroję, wodę z gotowania zachowuję.
Kapustę płuczę, odciskam, ew. kroję na kawałki. Cebulę siekam. Marchewki grubo ścieram. W garnku rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę, smażę ją na szklisto. Dodaję grzybki i kapustę. Smażę dalej kilka minut. Dodaję marchew, podlewam wywarem z grzybów. Przyprawiam kminkiem, solą, pieprzem. Duszę, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec odparowuję. Odstawiam do wystudzenia.
Drożdże mieszam z cukrem i mlekiem. Gdy wyrosną, dodaję mąkę, margarynę i szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Odstawiam je do wyrośnięcia. Do wystudzonej kapusty dodaję jajko. Dobrze mieszam. Odrywam kawałek ciasta na dekoracje. Pozostałe ciasto rozwałkowuję na 2 placki. Nakładam farsz. Zwijam.
Przekładam na blachę wyłożoną pergaminem. Z odłożonego ciasta robię dekoracje. Układam je na kulebiakach. Smaruje roztrzepanym drugim jajkiem. Piekę 45 minut w 175°C.Źródło: Naj