Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kule z ajerkoniakiem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1043
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1272
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12693
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1043
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1272
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12693
Składniki
Dwie szklanki mleka zagotuj z masłem. Zestaw z ognia i dosyp 1/2 kg mąki. Dobrze wymieszaj. Drożdże rozpuść w 1 szklance mleka.
Do zaparzonej mąki dodaj 6 lekko ubitych jajek, 5 łyżek cukru oraz cukier waniliowy. Dolej spirytus i drożdże z mlekiem. Wsyp resztę mąki i startą skórkę. Ciasto dobrze wyrób i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Zagotuj resztę mleka z laską wanilii. Przestudź je i wyjmij laskę. Do głębokiego naczynia wbij 4 całe jajka. Dosyp 30 dag cukru i ubij mikserem na puszystą białą masę. Powoli dolewaj mleko, przez cały czas ubijając. Gdy się połączą, schłodź masę. Gdy będzie zimna, powoli wlej ajerkoniak, mieszając.
Z ciasta uformuj kulki i odłóż je do wyrośnięcia. Potem usmaż z obu stron na gorącym oleju. Masą jajeczną napełnij szprycę z długą końcówką. W każdy pączek wciśnij porcję kremu. Na koniec udekoruj ciastka cukrem pudrem oraz wiśniami w syropie.Źródło: Naj