Kudłaczki

Kudłaczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Wiesia-S
Pyszne i smaczne biszkoptowe ciasteczka obtoczone we wiórkach kokosowych.

Składniki

  • Biszkopt: 8 jaj, 3 łyżki wody, 1 i 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pie
  • Polewa: 300 g masła, 300 g cukru, 4 dkg kakao, 1/4 szkl. mleka.
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia.

Przygotowanie

  1. Ubić białka z cukrem i wodą najpierw chwilę na zimno, potem na parze. Miksować ok. 20 min. Jak jest gęste zdjąć rondel z pary i miksować aż ostygnie. (ok. 20 min.) Wmieszać drewnianą łyżką partiami zmieszaną mąkę tortową z ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C. Piec ok. 1 godz.
    Proporcja na dużą blachę do pieczenia.
    Biszkopt najlepiej upiec 1 dzień lub 2 dni wcześniej. Blachę z wystudzonym biszkoptem przechować w worku foliowym lub przykryte folią spożywczą.
    Przygotować polewę kakaową- mleko + cukier rozpuścić w rondlu, dodać miękkie masło i kakao i mieszać na małym ogniu na jednolitą masę.
    Biszkopt kroimy w kostki kwadratowe lub prostokątne jak kto woli. Widelec wkłuwamy w każdą kostkę i zanurzamy w polewie kakaowej ( jeżeli polewa już ostygnie znowu chwilę podgrzać) , a następnie obtaczamy we wiórkach kokosowych wysypanych do miseczki.
    Ciasteczka uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych.

Składniki
  • Biszkopt: 8 jaj, 3 łyżki wody, 1 i 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pie
  • Polewa: 300 g masła, 300 g cukru, 4 dkg kakao, 1/4 szkl. mleka.
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia.
Składniki