Kudłacze

Kudłacze
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Bardzo dobry, stary przepis zaczerpnięty z jednego z pierwszych numerów Poradnika Domowego( z początku lat 90-tych)

Składniki

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, miód ,mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto wyłożyć na wyścieloną papierem blachę(25x37). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 min.

  2. Rozpuścić składniki polewy, gdy ciasto nieco przestygnie pokroić na niewielkie kawałki które maczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach.

  3. Dodanie miodu powoduje, że ciasto nie jest suche i długo zachowuje świeżość , dlatego też można upiec je na kilka dni przed np. świętami czy planowaną imprezą. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Annuar 14 września 2011
Uwielbiam takie "kokosanki" (tak je u nas nazywamy). Dawno ich nie robiłam, bo są moim zdaniem trochę... Czytaj całość »
Uwielbiam takie "kokosanki" (tak je u nas nazywamy). Dawno ich nie robiłam, bo są moim zdaniem trochę czasochłonne i kłopotliwe w robieniu (maczanie w polewie i wiórkach, a potem ich zastyganie na kratce), ale efekt smakowy jest znakomity :)
Składniki
Składniki