Kubuś

Kubuś
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Przepis zaczerpnięty z promocji margaryny Kasia. Trochę go pozmieniałam. Moim zdaniem to ciasto jest wyśmienite.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąki + kakao + proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) wymieszać i przesiać przez sito.

  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka, a następnie olej. Do zaprezentowanego na zdjęciu ciasta zamiast oleju dodałam 4 łyżki majonezu Winiary.

  3. Na końcu dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając łyżką w tzw. ósemkę.

  4. Piec w temp. 190 st. C. ca 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.

  5. Na soku + masło ugotować budyń i gorący wylać na biszkopt i przykryć od razu drugą warstwą. Na wierzchu posmarować cieniutko konfiturą brzoskwiniową.

  6. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki wody. Cały czas miksując wlać do śmietany. Wyłożyć na biszkopt.

  7. Schłodzić w lodówce. Wierch można dodatkowo posypać wiórkami białej czekolady.

Komentarze do przepisu (16)

Lumiuz 22 stycznia 2010
ślicznie wygląda!
Mole3 23 stycznia 2010
Ale cudo! Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie równie dobrze. Pozdrawiam.
irma 23 stycznia 2010
Nabrałam niesamowitej ochoty na to ciasto. To zupełnie coś nowego!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki