Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Niezwykły deser bez pieczenia na spodzie z sucharków i masła orzechowego ozdobiony kolorowymi galaretkami i borówkami. Przepis pochodzi z 426. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 op. sucharów
  • 2 łyżki masła
  • 6-7 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 3 galaretki w różnych kolorach (np. agrestowa, cytrynowa i truskawkowa)
  • KREM:
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • NA WIERZCH:
  • borówki
  • 2 galaretki borówkowe

Przygotowanie

  1. Galaretki przygotować wcześniej. Każdą wsypać do osobnego, głębokiego talerza, zalać szklanką wrzątku. Gdy wystygną i zaczną tężeć wstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić w kostkę.

  2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnego mleka. Resztę przelać do garnka i podgrzać. Do gorącego mleka wlać mleko zimne z żelatyną. Rozpuścić, ale już nie gotować.

  3. Suchary wkruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Dodać miękkie masło i masło orzechowe. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 28 cm). Ubić i wstawić do lodówki.

  4. Śmietankę zmiksować z cukrem waniliowym. Wymieszać z jogurtem. Posłodzić cukrem pudrem. Dobrze wymieszać. Dolać przestudzone mleko z żelatyną i zmiksować. Dorzucić galaretki. Wymieszać i wyłożyć na zimny spód. Na kremie ułożyć borówki. Schłodzić w lodówce.

  5. Zalać galaretkami borówkowymi (rozpuszczonymi w 800 ml wody). Odstawić do chłodu, by galaretka zastygła.

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 18 września
Piękna kolorystyka późnego lata i zapewne wyśmienicie smakuje :)
Składniki
  • 1 op. sucharów
  • 2 łyżki masła
  • 6-7 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 3 galaretki w różnych kolorach (np. agrestowa, cytrynowa i truskawkowa)
  • KREM:
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • NA WIERZCH:
  • borówki
  • 2 galaretki borówkowe
Składniki