Slodkawielkanoc - Kryształek na herbatnikach

Slodkawielkanoc - Kryształek na herbatnikach
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste i szybkie ciacho bez pieczenia, masa jogurtowo-śmietanowa z kryształkami galaretek znika w locie. Dzieci uwielbiają takie desery, a i ja sama zjadłam ze smakiem. Piękne i kolorowe ciacho, przyciąga oko i dzieci ???? Myślę, że to również idealna propozycja na ciepłe dni.

Składniki

  • Blaszka 25×35 cm
  • 40 szt. herbatników
  • 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4-1 szkl.cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  1. Galaretki najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Każdą wsypać do osobnej małej miseczki i rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Pozostawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć zawinąć miseczki folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
    Na drugi dzień galaretki pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać je razem w misce.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie ciasno herbatniki.

  2. Żelatynę zalać pół szkl. zimnego mleka i odstawić na 10 min. do napęcznienia.
    W małym rondelku zagotować resztę mleka z cukrem pudrem, zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia.
    Gdy mleko będzie miało temp. pokojową wlać jogurt grecki i wrzucić schłodzoną i ubitą śmietankę. Całość szybko wymieszać trzepaczką rózgową-uwaga masa szybko ściąga,także trzeba się uwijać. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać łyżką i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami.
    Na wierzch ułożyć szybko i docisnąć herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godz. i deser gotowy.

Komentarze do przepisu (10)

kuchmariola63 14 lutego
Piękne, kolorowe i smaczne :)
SprytnaChochla 14 lutego
Śliczne!
KORAL 14 lutego
Aż zrobiło się wiosennie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka 25×35 cm
  • 40 szt. herbatników
  • 4 galaretki w różnych kolorach (żółta, niebieska, zielona, czerwona)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4-1 szkl.cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
Składniki