Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruchutkie ciacho z masą budyniową i kwaskowatymi truskawkami.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na jasno złoty kolor, w 180 stopniach. Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia. Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek. Jak nasz budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy truskawki z zakrzepniętą galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce. SMACZNEGO