Kruchy placek ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Bardzo szybkie kruche ciasto o maślanym smaku. Przepis zaczerpnięty z blogu whiteplate.

Składniki

  • CIASTO:mąka, 125 g
  • masło b. zimne, schłodzone w lodówce, 125 g
  • cukier, 75g
  • żółtko, 1 sztuka
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • NA WIERZCH:śliwki, 500g
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • cukier do posypania

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temepratury 190 stopni.

  2. Składniki na ciasto połączyć. Ja użyłam malaksera. Należy jak najkrócej wyrabiać ciasto, tak by składniki się tylko połączyły. Gotowym ciastem wylepić formę (użyłam tortownicy o średnicy 21cm), ułożyć na wierzch śliwki i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec (w orginalnym przepisie przez 50 min). Ja piekłam godzinę i 10 min, bo śłiwki puściły sok. Jeśłi wierzch się spieka przykryć papierem do pieczenia. Ciepłe posypałam cukrem pudrem. Zamiast skórki pomarańczowej użyłam olejku pomarańczowego.

Komentarze do przepisu (3)

wiola1100 31 sierpnia 2010
uwielbiam ciasto ze śliwkami
balunia 13 sierpnia 2011
zrobiłam i co sie okazało że to jest okropne
balunia 13 sierpnia 2011
niepolecam
Składniki
  • CIASTO:mąka, 125 g
  • masło b. zimne, schłodzone w lodówce, 125 g
  • cukier, 75g
  • żółtko, 1 sztuka
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • NA WIERZCH:śliwki, 500g
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • cukier do posypania
Składniki