Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Na tę chwilę czekam nabuzowana i zniecierpliwiona każdego przedwiośnia. Wypatruję, wypytuję, marudzę, łażę i jęczę. I oto chwila nadeszła! Leży przede mną, a ja oczu nie mogę od niego oderwać. Taki długi, jędrny i nasycony czerwono-różowym kolorem... pierwszy rabarbar.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • nadzienie:
  • 650ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • ok. 500g rabarbaru

Przygotowanie

  1. ROBIMY KRUCHE CIASTO

    Prostokątną formę o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz zimne mleko i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Jeśli postanowimy je wymęczyć i rozcierać w nieskończoność, nasz spód stanie się raczej zakalcowym gniotem.

  2. Tak naprędce powstałą kruszonkę dzielimy na dwie części – większą, stanowiącą około 2/3 okruszków i mniejszą (1/3). Większą część kruszonki wsypujemy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy na całej powierzchni, a następnie starannie ugniatamy okruchy ciasta, aż powstanie zwarty spód. Pozostałą kruszonkę zagniatamy w zwartą kulę i zawijamy w folię spożywczą. Tak powstałe ciasta kruche wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

  3. ROBIMY NADZIENIE

    Rabarbar obieramy i kroimy w niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.

  4. Do rondla wlewamy 500ml mleka, dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na niewielki ogień. Pozostałe 150ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, jednym ruchem wlewamy mieszankę mączną i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, natychmiast ściągamy rondel z ognia.

  5. PICHCIMY PLACEK

    Formę ze schłodzonym, kruchym spodem wyjmujemy z lodówki. Rozrzucamy na nim cząstki rabarbaru, a następnie wykładamy gorący budyń, rozprowadzając dokładnie na całej powierzchni. Zostało nam już tylko otulić całość kruszonką. W tym celu pozostawioną w lodówce, mniejszą część ciasta na powrót rozkruszamy na mniejsze cząstki i rozsypujemy równomiernie na wierzchu ciasta.

  6. Tak przygotowany placek wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut. W tym czasie kruszonka powinna pięknie się zarumienić, a wnętrze ciasta wydać zniewalający zapach. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Komentarze do przepisu (4)

Adelkadd 29 kwietnia 2016
TO MUSI BYĆ KOSMICZNIE PRZEPYSZNE.biorę i piekę.
gonia46 29 kwietnia 2016
PYCHA! Mój mąż padnie jak mu upiekę takie CUDO!
annapiedziak 11 maja 2016
Jest pyszne! Aż się sama zdziwiłam... tak, że pożarłam pół blachy zanim zdążyło wystygnąć. Także... Czytaj całość »
Jest pyszne! Aż się sama zdziwiłam... tak, że pożarłam pół blachy zanim zdążyło wystygnąć. Także bardzo polecam i czekam na opinię. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kruche ciasto:
  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • nadzienie:
  • 650ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • ok. 500g rabarbaru
Składniki