Kruchy placek z rabarbarem

Kruchy placek z rabarbarem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
Na Majówkę najlepsze jest ciasto z rabarbarem

Składniki

  • 1 margaryna Kasia
  • 0,5 kg mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę , proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę Kasię dokładnie wysiekać nożem , dodać żółtka i śmietanę , zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, wysmarować foremkę tłuszczem, wyłożyć folią aluminiową, rozwałkować jedną część ciasta, wyłożyć dno foremki i brzegi, następnie skroić drobno obrany rabarbar, posypać cukrem kryształem i cynamonem, rozwałkować drugą część ciasta, przykryć rabarbar, piec ciasto w 180'''' około 1 godziny. Jak wystygnie wyjąć z foremki i dokładnie posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

mufinka 03 maja 2011
Pyszności! :)
wioleta333 04 maja 2011
elzbieto8960 zgadza się ma być 1 łyżka płaska proszku do pieczenia
Anastazja 08 maja 2011
właśnie takiego przepisu szukałam ;) tylko na jaką wielkość foremki jest to ciasto?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 margaryna Kasia
  • 0,5 kg mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • cukier puder do posypania
Składniki