Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy placek z jagodami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem pudrem. Dodać żółtko i masło, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
Jajka ubić z cukrem, wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać je widelcem. Spód posypać tartą bułką i jagodami. Zalać masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 60 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco