Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy makownik owocowy"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 220
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 220
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Brzoskwinie przekrawamy na pół i obieramy ze skórki. Przekładamy na sitko, aby odsączyć z nadmiaru soku.
Na stolnicę przesiewamy 150 g mąki, dodajemy posiekane masło, cukier puder i 2 łyżki wody, energicznie wyrabiamy, aby się połączyły. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W misce łączymy ser z cukrem, jajkami, sokiem osączonym z brzoskwiń i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mielony mak i stopniowo 25 g mąki, dobrze mieszamy, aby powstała jednolita, w miarę gładka masa, odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą blachę do tarty, łącznie z brzegami. Przekładamy masę serową z makiem, wyrównujemy. Na wierzchu układamy obok siebie połówki brzoskwiń osączone z soku. Pieczemy 30–35 minut w 200oC.
Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 32 g.Źródło: Rewia