Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną są mega kruche, maślane i delikatne. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 1/2 kg mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 kostka masła roztopionego,
  • 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
  • 20 g drożdży,
  • marmolada różana.

Przygotowanie

  1. Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę ( możemy zrobić to na noc).

  2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy pół łyżeczki marmolady różanej i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki.

  3. Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach do zrumienienia.

  4. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Składniki
  • 1/2 kg mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 kostka masła roztopionego,
  • 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
  • 20 g drożdży,
  • marmolada różana.
Składniki