Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą

Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą polecam z mlekiem lub herbatą, znikają jeszcze ciepłe.

Składniki

  • 1/2 kg mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 kostka masła roztopionego,
  • 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
  • 20 g drożdży,
  • 2 łyżki kakao,
  • mleczna czekolada.

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozkruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy.

    Odstawiamy na 10-15 minut.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.

  2. Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.

    Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.

    Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.


    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 4 dni temu
Wspaniałe:)
Składniki
  • 1/2 kg mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 kostka masła roztopionego,
  • 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
  • 20 g drożdży,
  • 2 łyżki kakao,
  • mleczna czekolada.
Składniki