Kruche ślimaczki

Kruche ślimaczki
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smallangel
Ekspresowe, smaczne, rozpływające się w ustach

Składniki

  • mąka, 1,5 szklanki
  • jajka, 2szt (ja dałam jedno duże, ale trochę za mało, wiec najlepiej d
  • masło lub margaryna, 12 dag
  • cukier puder, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, pół normalnego opakowania
  • prosze do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka
  • kakao ciemne gorzkie, ok 2 duże łyżki

Przygotowanie

  1. Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, waniliowym, proszkiem do pieczenia. Dodać do tego jajka. Wszystko razem zagnieść

  2. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao. Dobrze wymieszać. Do jasnej częśći można dodać jakiś aromat, ja niestety nie miałam w domu

  3. Rozwałkować ciemne ciasto, osobno rozwałkować jasne ciasto, mniej więcej na ten sam kształt co ciemne. Nałożyć jedne na drugie, zawinąć w roladę. Kroić na 1cm plasterki, lekko ugnieść by się warstwy ciasta lepiej połączyły. Ułożyć na wysmarowanej blasze. Ja zawsze używam papieru do pieczenia

  4. Piec w temperaturze 170 stopni ok 10-12 minut :)

Komentarze do przepisu (12)

MadzLenka 19 stycznia 2010
hmm aa co dalej ?? domyslam sie ze pieczemy ile i w jakiej temperaturze ?
Mateusz15 19 stycznia 2010
Fajnie wyglądają.
irma 19 stycznia 2010
Bardzo fajny pomysł na ciasteczka i ładnie się prezentują. Dodaje do ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 1,5 szklanki
  • jajka, 2szt (ja dałam jedno duże, ale trochę za mało, wiec najlepiej d
  • masło lub margaryna, 12 dag
  • cukier puder, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, pół normalnego opakowania
  • prosze do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka
  • kakao ciemne gorzkie, ok 2 duże łyżki
Składniki