Kruche serduszka maślane

Przepis dnia 2020-02-14
Kruche serduszka maślane
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić coś w kształcie serca. W końcu zaraz Walentynki. Do walentynkowej kawki, będą jak znalazł :)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
    Dodać masło, wysiekać i wymieszać. Zrobić kopczyk, do środka wbić żółtka.

  2. Delikatnie połączyć z mąką, dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i odłożyć
    na godzinę do lodówki.

    Kiedy ciasto się schłodzi, wyłożyć na stolnice. Podzielić na dwie lub trzy części
    żeby łatwiej się wałkowało. Wykrawać foremką serduszka.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni - 10 minut.
    Z tej porcji składników wyszło mi 75 ciasteczek.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 lutego
pyszotka do kawki
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany
Składniki