Kruche rogaliki z powidłami

Kruche rogaliki z powidłami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Delikatne i kruchutkie rogaliki pełne nadzienia

Składniki

  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (45 g)
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • ok. 200 g powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Sypkie składniki wymieszaj w misce
    Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki
    Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto
    Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min
    Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy schłodzony kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy ok. 20 cm

  2. Podziel koło na osiem trójkątów
    U podstawy każdego trójkąta nałóż małą łyżeczkę nadzienia
    Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół niego (zobacz film)
    Zwiń rogalik zawijając rożki do środka
    Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem
    Piecz w 180°C przez ok. 12 min

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 21 kwietnia
Pyszotka:)
SlodkiBlog 21 kwietnia
:)
Składniki
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (45 g)
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • ok. 200 g powideł śliwkowych
Składniki