Kruche rogaliki z dżemem

Kruche rogaliki z dżemem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami czy świeżymi owocami. Za każdym razem można więc uzyskać inny efekt smakowy. Takie rogaliki też bardzo ładnie wyglądają na stole. Ja dziś zrobiłam moje rogaliki z dżemem rabarbarowym domowej roboty.

Składniki

  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 200g masła
  • 50g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • dżem (u mnie rabarbarowy domowej roboty)
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypałam do większej miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu rogaliki przełożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.

Składniki
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 200g masła
  • 50g smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • dżem (u mnie rabarbarowy domowej roboty)
  • cukier puder do oprószenia
Składniki