Kruche rogaliki drożdżowe

Kruche rogaliki drożdżowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Kruche rogaliki drożdżowe są przepyszne i nie za słodkie. Można zrobić je z nadzieniem z dżemu, nutelli, orzechów, albo cukru zmieszanego z cynamonem. Nam bardzo smakują z nadzieniem orzechowym. Przepis pochodzi z kuchni austriackiej.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier puder
  • Dowolne nadzienie: dżem, masa makowa, nutella, cukier zmieszany z cynamonem, orzechy

Przygotowanie

  1. Mąkę i suche drożdże wymieszać z w misce. Dodać masło i zagnieść. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i sól, dobrze zamieszać mikserem, a następnie wyrobić ręcznie. Wstawić do lodówki na 20 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło, pociąć na trójkaty o długości ok. 7 cm i zwijać rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni około 10- 12 minut. Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego!

Komentarze do przepisu (17)

fafiatko 29 grudnia 2018
Kolejne pysznosci! Oj slodko jest u Ciebie :)))
babeczka35 29 grudnia 2018
Uwielbiam takie rogaliki :)
Nevermore 29 grudnia 2018
Jak zwykle słodkościami pachnie u Ciebie :) Pyszne rogaliki, w sam raz do wieczornej herbaty :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mąki
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier puder
  • Dowolne nadzienie: dżem, masa makowa, nutella, cukier zmieszany z cynamonem, orzechy
Składniki