Kruche rogaliki

Kruche rogaliki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Mega pyszne rogaliki, wszystkim smakują.

Składniki

  • Masło - 200 g
  • Ser biały - 250 g
  • Mąka pszenna - 2 szklanki + do podsypania
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Marmolada do nadziewania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło, wyłożyć na stolnicę i posiekać. Ser pokruszyć widelcem . Jajka żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do produktów na stolnicy.

  2. Zagnieść ciasto w miarę szybko aby składniki się połączyły, nie gnieść zbyt długo , gdyż rogaliki mogłyby być twarde.

  3. Ciasto podzielić na 4 części każdą rozwałkować, podzielić na 8 części , nałożyć marmoladę.

  4. Uformować rogaliki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia układać rogaliki. Białka roztrzepać , posmarować rogaliki.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić rogaliki , piec 20 minut lub dobrego zrumienienia. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 25 lutego
Pyszotka:)
marianna1289 25 lutego
Dzięki
ewka16 26 lutego
cudne i pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masło - 200 g
  • Ser biały - 250 g
  • Mąka pszenna - 2 szklanki + do podsypania
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Marmolada do nadziewania
Składniki