Kruche mini tarty z jabłkami i bezą

Kruche mini tarty z jabłkami i bezą
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Akademia
Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, jabłek i chrupiącej bezy. Efekt jest oszałamiający.

Składniki

  • szklanka mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • prażone jabłka z cynamonem
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzonym ciastem wylepiam brzegi i dno każdej foremki. Podpiekam ciasto w 180 stopniach C przez około 8 minut. W tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubija na sztywną pianę. Do wciąż ubijanych białek dodaję stopniowo cukier i mąkę.

  2. Na podpieczonych spodach układam jabłka, a na nich bezę. Piekę około 20-30 minut w 180 stopniach C.


Komentarze do przepisu (10)

slodkisentyment 21 marca 2019
Śliczności :)
Nevermore 21 marca 2019
Beza i jabłka pycha :) Tak myślę, że do mojego jeszcze gorącego cappuccino kilka takich byłoby wskazane ;)... Czytaj całość »
Beza i jabłka pycha :) Tak myślę, że do mojego jeszcze gorącego cappuccino kilka takich byłoby wskazane ;) Pychotka :)
SlodkoSlodka83 21 marca 2019
Rewelka :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • szklanka mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • prażone jabłka z cynamonem
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki