Kruche maślane różyczki

Kruche maślane różyczki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Drogie Panie :-), w podziękowaniu za życzenia i kwiatki od Panów możemy upiec im takie piękne i smaczne kruche, maślane różyczki :-).

Składniki

  • Składniki na ok. 20 szt.:
  • masło 18 dag
  • cukier puder 15 dag
  • maka pszenna 35 dag
  • jajko 1 duże
  • żółtko 1
  • aromat waniliowy
  • sól szczypta

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 - 8 cm. Układać je po 4.

  2. Zwinąć

  3. następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki.

  4. Rozchylić delikatnie płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce ok. 2 godz. (schłodzenie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega rozpłynięciu się róż w piakarniku).

  5. Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce). Pieczenie można wydłużyć, przykrywając róże folią aluminiową i zmniejszyć temp. do 180 stopni, by się z wierzchu nie spaliły - róże są dość grube i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce.
    Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

    Smacznego :-).

    P.s. przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki

Komentarze do przepisu (25)

Obserwator 08 marca 2014
Wspaniałe !!
A panowie i tak rozpieszczeni są.
Ewaaa 08 marca 2014
potwierdzam, śliczne i na pewno pyszne ! super instrukcja :)
GREGORHSPEED 08 marca 2014
Niesamowite! Cudne !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ok. 20 szt.:
  • masło 18 dag
  • cukier puder 15 dag
  • maka pszenna 35 dag
  • jajko 1 duże
  • żółtko 1
  • aromat waniliowy
  • sól szczypta
Składniki