Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 10
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 131
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 173
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 342
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3928
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 10
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 131
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 173
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 342
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3928
Składniki
Ciasto: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć śliwki, skórką do dołu, piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą części włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.
Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190º C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem.