Kruche kakaowe ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

Kruche kakaowe ciasto ze śliwkami i pianką budyniową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Kakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową.

Składniki

  • CIASTO: 3 szklanki mąki 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek
  • PIANKA BUDYNIOWA: 3 białka 3/4 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
    Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć śliwki, skórką do dołu, piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą części włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.

  2. Pianka budyniowa:
    Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować
    Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
    Piec w temperaturze 190º C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 19 września 2015
Pyszne <3
anulka12 19 września 2015
Smakowite połączenie.
kstr54 21 września 2015
wspaniale ciacho!! dla mnie najwspanialsze z malinami i jagodami!!
Składniki
  • CIASTO: 3 szklanki mąki 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek
  • PIANKA BUDYNIOWA: 3 białka 3/4 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Składniki