Kruche gwiazdki z kokosem

Kruche gwiazdki z kokosem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Przepis tradycyjny i zwykłe, kruche ciasteczka. Pewnie, że to nic odkrywczego, ale za to jakie smaczne... i ten zapach kokosu unoszący się w powietrzu podczas pieczenia ciastek.

Składniki

  • mąka pszenna 25 dkg
  • cukier 10 dkg
  • margaryna 12.5 dkg
  • żółtka 2 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • wiórka kokosowe 5 dkg
  • białko 1 szt

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki.
    Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą.
    Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 5 mm.
    Przy pomocy foremek (u mnie akurat gwiazdki) wykrawamy ciastka. Każde z nich smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

mimiwiki 19 listopada 2014
Przepis znany, ale jak lubiany :) pyszne ciasteczka
Futka 20 listopada 2014
Mmmm... Delicje! Gwiazdkowe niebo dla podniebienia ;D
Ewaaa 20 listopada 2014
jedne z moich najbardziej ulubionych :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 25 dkg
  • cukier 10 dkg
  • margaryna 12.5 dkg
  • żółtka 2 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • wiórka kokosowe 5 dkg
  • białko 1 szt
Składniki