Kruche gwiazdki piernikowe

Kruche gwiazdki piernikowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

  2. Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem.
    Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody. Do lukru dodałam po kropelce barwników :)
    Kiedy lukier zastygnie pierniczki są gotowe. Smacznego :)

    Uwaga: szklanka 200 ml

Komentarze do przepisu (26)

fafiatko 25 listopada 2019
Ale pieknie wygladaja!
KulinarnaChwila 25 listopada 2019
Pyszotka:)
Docherro 25 listopada 2019
Śliczności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 jajko
Składniki