Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche faworki"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę przesiewam wraz z cukrem pudrem, dodaję żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, a następnie napowietrzam je, obijając wałkiem. Owijam folią spożywczą i na godzinę wkładam do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję na jak najcieńsze placki i kroję je na wąskie paski o wym. ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego paska robię nacięcie, przez które przekładam jeden koniec paska.
Faworki wkładam do mocno rozgrzanego tłuszczu, smażę na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (po 1-2 min z każdej).
Odsączam faworki z nadmiaru tłuszczu, oprószam cukrem pudrem.
75 min • Porcja 470 kcal • Koszt sztuki 15 gr • Przepis na ok. 40 sztukŹródło: Kobieta i życie