Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Wspaniałe ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie przykryte bezową pierzynką.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 180 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej
  • Owoce:
  • 350-400 g śliwek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Beza:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Owoce:

    Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki
    Wymieszaj w misce ze skrobią ziemniaczaną

  2. Ciasto:

    Do miski przesiej mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką
    Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, rozdrobnij siekaczką lub nożem na stolnicy do uzyskania kruszonki
    Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do reszty składników
    Wyrób gładkie i jednolite ciasto
    * Jeśli ciasto będzie za suche dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany.

    Wylep dno i boki tortownicy do wysokości ok. 2,5 cm
    Wstaw tortownicę z ciastem do zamrażalnika, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
    Podpiecz ciasto przez 20 min

  3. Beza:

    Białka ubij ze szczyptą soli
    Gdy zacznie tworzyć się sztywna piana, dodaj stopniowo cukier puder
    Ubijaj przez kilka min. aż beza zrobi się gładka i lśniąca
    Zmniejsz obroty miksera na najniższe i dodaj skrobię ziemniaczaną, krótko zmiksuj

  4. Ciasto:

    Na podpieczony spód (może być ciepły) wyłóż śliwki skórką do dołu
    Na górze rozsmaruj bezę i posyp płatkami migdałowymi
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i od razu zmniejsz temp. do 140°C, piecz przez 60 min
    Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do wystudzenia przez ok. godzinę, następnie uchyl lekko piekarnik i ostudź całkowicie ciasto

Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 180 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej
  • Owoce:
  • 350-400 g śliwek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Beza:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • garść płatków migdałowych
Składniki