Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bietka5
Szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Zamiast śliwek możemy użyć dowolnych owoców.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto kruche.

    Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x35 cm.

    Śliwki myjemy, usuwamy pestki, połówki śliwek układamy równomiernie na placku i posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim śliwki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

    Jak ciasto lekko przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 28 września 2018
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami.:)
bietka5 29 września 2018
Dziękuję Teresko : )
Składniki
Składniki