kruche ciasto z wiśniami i kruszonką

kruche ciasto z wiśniami i kruszonką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
soczysta, lekko kwaśna warstwa owoców i kruche, maślane ciasto

Składniki

  • mąka pszenna - 250 g
  • żółtka - 2 szt
  • masło - 125 g
  • cukier puder - 4 łyżki
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • SKŁADNIKI WARSTWY WIŚNIOWEJ:
  • wiśnie wydrylowane - 600 g
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka kukurydziana - 2 płaskie łyżki
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • SKŁADNIKI KRUSZONKI:
  • masło - 30 g
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać sól i kawałki zimnego masła. Masło posiekać nożem, dodać żółtka , szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny.

  2. Blachę o wymiarach 20x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy.Piec przez 15 minut w 180 stopniach.

  3. Do wiśni dodać cukier, mąkę i tartą bułkę. Wyłożyć na podpieczony spód.

  4. Zrobić kruszonkę, rozgniatając składniki widelcem, posypać po wiśniach.

  5. Włożyć do piekarnika na kolejne 40-50 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

Składniki
  • mąka pszenna - 250 g
  • żółtka - 2 szt
  • masło - 125 g
  • cukier puder - 4 łyżki
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • SKŁADNIKI WARSTWY WIŚNIOWEJ:
  • wiśnie wydrylowane - 600 g
  • cukier - 3 łyżki
  • mąka kukurydziana - 2 płaskie łyżki
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • SKŁADNIKI KRUSZONKI:
  • masło - 30 g
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
Składniki