Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kruche ciasto z owocami smakuje wyśmienicie, o tym nikogo nie trzeba przekonywać. Dzisiaj proponuję je z truskawkami, ale mogą to być każde sezonowe owoce.

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki krupczatki (1 szkl.=250 ml)
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Dodać cukier i żółtka. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić j na dwie części. Jedna powinna być nieco większa. Właśnie tą większą częścią wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x28 cm. Ciasto w foremce dać na pół godziny do lodówki, a drugą mniejszą część ciasta, do zamrażarki również na pół godziny.
    Po upływie tego czasu ciasto w foremce podpiec 10 minut w 180 st. C. Zaś ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Truskawki umyć. Pokroić na połówki i ułożyć częścią przekrojoną do góry na wystudzonym spodzie. Na wierzch rozłożyć starte ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 40-45 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 12 lipca
Jedno z najlepszych! Truskawki świetnie pasują do kruchego ciasta.
Dziękuję.
Składniki
  • 2,5 szkl. mąki krupczatki (1 szkl.=250 ml)
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki