Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Oprósz niewielką ilością cynamonu i wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i cukier kryształ, ubijaj przez ok. 10 min aż cały cukier się rozpuści.
Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej do reszty składników. Mieszaj na początku za pomocą łyżki, a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę śmietany.
Dno formy wylep połową ciasta, ponakłuwaj widelcem. Posyp ciasto bułką tartą (na tą wielkość blaszki 2 łyżki wystarczy), która wchłonie nadmiar soku z rabarbaru.
Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej rabarbar i ubitą pianę z białek.
Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta, odrywaj małe kawałki ciasta i spłaszczaj za pomocą dłoni, przykryj w taki sposób całą pianę.
* Możesz też zetrzeć ciasto na tarce o grubych otworach.
Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.