Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową posypką

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową posypką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Słodka propozycja dla miłośników rabarbaru. Kruche ciasto z posypką migdałową i nadzieniem rabarbarowym na pewno przypadnie Wam do smaku. Posypka słodka, chrupiąca i aromatyczna świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym rabarbarem. Polecam!

Składniki

  • Składniki na foremkę 24x24cm
  • Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 180g masła
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • Na nadzienie:
  • 700g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • łyżka bułki tartej
  • Na posypkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90g stopionego masła

Przygotowanie

  1. Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy około godziny. Następnie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej foremki, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

  2. Nadzienie: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm. Na palniku rozgrzewamy mocno suchą patelnię, wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier i podsmażamy na mocnym ogniu, aż rabarbar puści sok (2-3 minuty). Zdejmujemy z ognia i osączamy na sicie.

  3. Posypka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, posypujemy bułką tartą. Na wierzch kruszymy palcami posypkę. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 13 września 2012
Pyszne,kwaskowe,rozpływające się w ustach - to coś dla mnie.Pozdrawiam
rodzinka500 14 września 2012
bardzo lubię ciasta z rabarbarem , a te wygląda bardzo smakowicie,
anetas197601 02 stycznia 2013
uwielbiam takie ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na foremkę 24x24cm
  • Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 180g masła
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • Na nadzienie:
  • 700g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • łyżka bułki tartej
  • Na posypkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90g stopionego masła
Składniki