Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy około godziny. Następnie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej foremki, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Nadzienie: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm. Na palniku rozgrzewamy mocno suchą patelnię, wrzucamy rabarbar, dodajemy cukier i podsmażamy na mocnym ogniu, aż rabarbar puści sok (2-3 minuty). Zdejmujemy z ognia i osączamy na sicie.
Posypka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, posypujemy bułką tartą. Na wierzch kruszymy palcami posypkę. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej