Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Smaczne, kruche ciasto z kwaskowym rabarbarem i leciutką, rozpływająca się w ustach budyniowa pianką :-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez o. 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

  2. Ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać rabarbar (wcześniej posypałam rabarbar pokrojony na małe kawałki cukrem, po tym jak puścił sok, odcisnęłam go). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 45 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)

  3. P.S. Przepis zaczerpnęłam z blogu mojewypieki.blox.pl

Komentarze do przepisu (8)

babciaaneczka 09 maja 2012
Bardzo mi się ten przepis podoba. ważne jest to, że białka od kruchego ciasta mają od razu zastosowanie /zwykle... Czytaj całość »
Bardzo mi się ten przepis podoba. ważne jest to, że białka od kruchego ciasta mają od razu zastosowanie /zwykle zagospodarowuję je robiąc bezy/ . Przepis idzie do ulubionych, pozdrawiam.
kinia13 09 maja 2012
Ale białka to chyba się daje do budyniowej pianki :) pyszniasty przepis!
agatokaj 09 maja 2012
Przepis bardzo mi sie podoba,na pewno w tym sezonie spróbuję.Do ulubionych:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki