Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to obowiązkowa pozycja w moim domowym menu w sezonie na rabarbar. Słodycz ciasta przełamuje kwaśny posmak rabarbaru. Ciasto w sam raz do przysłowiowej niedzielnej kawki. Proste do zrobienia a dodatkowo niedrogie. Kiedy nie mam pomysłu na coś słodkiego to takie ciacho z dodatkiem ulubionych owoców zaspokaja potrzebę uzupełnienia cukru w organizmie. Jestem troszkę łasuchem, no cóż…ale są tam owoce, więc ciasto zaliczam do tych zdrowych jak coś.

Składniki

  • Do ciasta potrzebowałam:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
  • Masa budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 dkg rabarbaru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam ugniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce.

    Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  2. Rabarbar obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki ok. 1 cm.
    Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam i wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód. Na masę wyłożyłam rabarbar i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.

  3. Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 12 maja
Bajeczka!
fafiatko 14 maja
Pyszności! Czekałam aż mój rabarbar się wykarze, ale w tym roku jest taki rachityczny :(
Składniki
  • Do ciasta potrzebowałam:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
  • Masa budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 dkg rabarbaru
Składniki