Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Przepis dnia 2017-05-26
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rusty_fork
Rozpływa się w ustach

Składniki

  • Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm
  • CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu
  • cukier wanilinowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g)
  • 125 ml oleju
  • rabarbar około 6-8 gałązek + 4 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
    Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzić równomiernie i przyklepać. Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około 20 min.

  2. Myjemy rabarbar, łodygi kroimy w 1 cm kostkę. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i odstawiamy.

  3. Gdy spód już wystygnie, ubijamy białka, stopniowo dodając cukry. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy budyniowy proszek, ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.
    Ponownie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

    Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
    Pieczemy około 30-40 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem.

    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (3)

Raksaksa 22 maja 2017
Robiłam to ciasto w weekend, jest naprawdę świetne:)
rusty_fork 24 maja 2017
ciesze się! robię je z różnymi owocami i zawsze wychodzi świetne:D:D
madzia_wi 10 czerwca 2017
Właśnie się upiekło... Jeszcze ciepłe a już jest rewelacyjne!! Gratuluje tego przepisu i życze udanych... Czytaj całość »
Właśnie się upiekło... Jeszcze ciepłe a już jest rewelacyjne!! Gratuluje tego przepisu i życze udanych wypieków ;) (a przepis zabieram do swoich książek na przyszłość:)
Składniki
  • Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm
  • CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu
  • cukier wanilinowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g)
  • 125 ml oleju
  • rabarbar około 6-8 gałązek + 4 łyżki cukru
Składniki