Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

Składniki

  • Ciasto (tortownica 22 cm):
  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • Farsz:
  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Farsz
    Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą.

  2. Ciasto
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.

  3. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (7)

Obserwator 02 maja 2016
Wygląda świetnie :)
GREGORHSPEED 02 maja 2016
BOSSSKIE <3 PIĘKNE I CUDOWNE <3
gogonek 06 maja 2018
Właśnie się piecze........
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto (tortownica 22 cm):
  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • Farsz:
  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
Składniki