Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasto z powidłami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Proste i bardzo smaczne ciasto, którego słodycz jest delikatnie przełamana kwaśną porzeczką...

Składniki

  • schłodzone masło, 200g
  • Mąka pszenna, 450g
  • cukier, 250g
  • całe jajka, 2 szt.
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • powidła z czarnej porzeczki lub ze śliwek, 150g

Przygotowanie

  1. Cukier zemleć na puder.

  2. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem puderm. Dodać masło i posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę i włożyć na godzinę do chłodziarki.

  3. Rozgrzać piekarnik do 160 st. (termoobeg) lub 180-190 (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.

  4. Oderwać dwie trzecie ciasta i zetrzeć nad formą an pazurkach, po czym ugnieść, aby wytworzył się zwarty placek. Po tej czynności włożyć formę na 5 minut do chłodziarki.

  5. Formę wyjąć i rozsmarować na niej równomiernie powidła, po czym zetrzeć na kruszonkę resztę ciasta.

  6. Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny.

Komentarze do przepisu (2)

Mateusz15 28 października 2009
O rety! Kadrowanie Smakera ucięło mi zdjęcie. No cóż niedługo znowu piekę to ciasto to dodam nowe.
annawk 29 października 2009
ten pozostały na fotce kawałeczek wygląda tak pieknie i tajemniczo, że sama się zkuszę zeby zrobić to ciasto,... Czytaj całość »
ten pozostały na fotce kawałeczek wygląda tak pieknie i tajemniczo, że sama się zkuszę zeby zrobić to ciasto, pozdrawiam
Składniki
  • schłodzone masło, 200g
  • Mąka pszenna, 450g
  • cukier, 250g
  • całe jajka, 2 szt.
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • powidła z czarnej porzeczki lub ze śliwek, 150g
Składniki