Kruche ciasto z migdałami

Kruche ciasto z migdałami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kruche ciasto w dwóch smakach, migdały i słodka pianka. Kto ma ochotę?

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier 1/3 szklanki + 3/4 szklanki do piany
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Jajka 5 szt.
  • Margaryna do pieczenia 2/3 kostki
  • Kakao naturalne 1 łyżeczka
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Dowolny dżem 3 łyżki
  • Migdały 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Migdały zalać około 500 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić, obrać i porozdzielać na połówki.

  2. Margarynę, żółtka, proszek, mąkę, 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy posiekać. Kiedy wszystkie składniki będą mocno rozdrobnione, dodać wodę i zagnieść kruszące się ciasto.

  3. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.

  4. Do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm pokruszyć jedną jasną część ciasta, rozprowadzić je równomiernie na dnie.

  5. Na warstwie ciasta rozprowadzić dżem.

  6. Pokruszyć ciemne ciasto.

  7. Rozłożyć równomiernie migdały.

  8. Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać małymi porcjami cukier.

  9. Pianę z białek wyłożyć na migdały.

  10. Na warstwę piany pokruszyć drugą część jasnego ciasta.

  11. Piec z temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.

  12. Ciasto zaraz po upieczeniu jest delikatne, ale po wystudzeniu nie ma problemu z wyjęciem go z tortownicy.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Maudie 27 października
Pyszności!
Składniki
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier 1/3 szklanki + 3/4 szklanki do piany
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Jajka 5 szt.
  • Margaryna do pieczenia 2/3 kostki
  • Kakao naturalne 1 łyżeczka
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Dowolny dżem 3 łyżki
  • Migdały 1/2 szklanki
Składniki